• KARNEVAL

          • Dnes 16.2.2023 sa uskutočnil fašiangový karneval v našej škôlke. Bol obzvlášť veselý. Deti sa na karneval veľmi tešili.

            O zábavu sa postaral Šašo Pepele, ktorý všetky deti roztancoval a hlavne rozosmial. Deti v krásnych a nápaditých kostýmoch zaplavili všetky triedy. Napokon bola každá maska odmenená malým darčekom. Takto veselo sme prežili karnevalové dopoludnie.   

          • Všeobecne záväzné nariadenie mesta Stupava č.7/2022, ktorým sa určuje výška príspevkov

          • Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov.

            Výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za starostlivosť poskytovanú dieťaťu v materskej škole sa stanovuje rozhodnutím zriaďovateľom- Mesto Stupava podľa VZN č.7/2022 v sume 30,-€. Toto Všeobecné záväzné nariadenie bolo schválené Mestským zastupiteľstvom Stupava dňa 15.decembra 2022 uznesením  č. 150 2022 a nadobúda účinnosť dňa 01.januára.2023.

            Pri každom prevode v poznámke treba uviesť meno dieťaťa.

            Príspevok „školné“ v materskej škole sa neuhrádza za dieťa:

            • pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,
            • ak zákonný zástupca dieťaťa o to písomne požiada a je členom domácnosti, ktorej sa poskytne pomoc v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu a predloží riaditeľovi materskej školy o tejto skutočnosti doklad,,
            • ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.

            Príspevok v materskej škole na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa, ktoré:

            • má prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov  preukázateľným spôsobom,
            • ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy zapríčinená zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi; v týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť určeného príspevku.

            Rodič písomne požiada o odpustenie prevádzkových poplatkov, ak je jeho dieťa choré a nemôže navštevovať MŠ, k žiadosti prikladá písomné potvrdenie od detského lekára. Ak rodič uhradí príspevok a nastanú podmienky podľa vyhlášky, za ktorých sa príspevok neuhrádza, riaditeľka predškolského zariadenia príspevok vráti na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa, alebo započíta úhradu na ďalší mesiac.

            Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov  v školskej jedálni.

            Príspevok na nákup potravín pre dieťa materskej školy je tretie finančné pásmo na nákup potravín v súlade s finančnými pásmami určenými Ministerstvom školstva SR spolu na jeden deň v sume 2,50 €.

            Ak zákonný zástupca dieťa neodhlási zo stravy do určenej hodiny, neodhlásenú stravu za daný deň musí zákonný zástupca uhradiť v plnej výške stravnej jednotky 2,50 €.  

            Termín úhrady do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Preplatok za stravu je odrátaný rodičovi vždy v ďalšom mesiaci. Ak rodič nemá včas uhradenú stravu, dieťa môže byť zo stravy vylúčené.

            Stravná jednotka:   desiata 0,60 €,      obed 1,40 €,        olovrant 0,50 €

             

          • MIKULÁŠ V NAŠEJ ŠKÔLKE

          • Dnešné dopoludnie sa v našej škôlke nieslo v znamení dobrej nálady, radosti a úsmevov.

            Najskôr sme privítali bratislavské DIVADLO OSKAR s predstavením „KOCÚR V ČIŽMÁCH“. Je to zájazdové divadlo, v ktorom hrajú traja herci v kombinácii s bábkami. Svojim umením vtiahli deti do deja pútavého príbehu o kocúrovi, Jankovi, černokňažníkovi a princeznej s kráľom. Veršovanými pesničkami a textami deti zaujali natoľko, že sa aktívne zapájali do deja. Po predstavení prišiel Mikuláš s anjelikom, ktorí všetky deti výmenou za básničky a pesničky obdarovali adventnými kalendármi.

          • SKRINING PRE 4-5 ročné deti

          • Vážení rodičia,

            v spolupráci s Centrom pedagogicko -psychologickej poradne a prevencie Malacky sa bude dňa 13.12.2022 - utorok realizovať v priestore MŠ špeciálno-pedagogický a logopedický skrining pre 4-5 ročné deti, ktorý je zameraný na posúdenie rozvoja kognitívnych zložiek -zrakové, sluchové vnímanie reči.

            Žiadosť o vyšetrenie v prípade záujmu Vám poskytnú triedne učiteľky.

            Vyplnenú a oboma rodičmi podpísanú žiadosť odovzdajte triednym učiteľkám do 08.12.2022 - štvrtok.

            Ďakujem.

            riaditeľka školy

          • POĎAKOVANIE

          • Srdečne by sme sa chceli poďakovať rodičom a deťom, ktorí sa nezištne zapojili do zbierky pre domovy dôchodcov, do akcie s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.

            Boli sme všetci veľmi milo prekvapení empatiou Vás, rodičov, samozrejme, aj Vašich detí, ktorí ste v týchto neľahkých časoch nezabudli na tých najzraniteľnejších – našich starkých.

            Chceli by sme Vám ešte raz vyjadriť úctu a vďaku a dúfame, že na tento dobrý skutok sú naše deti patrične hrdé a láska a porozumenie, ktoré prejavili teraz, ich budú sprevádzať aj naďalej.

            Ďakujeme.

            Šťastné a veselé Vianoce babičky a deduškovia.

          • Prerušená prevádzka MŠ

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľka MŠ oznamuje, že so súhlasom zriaďovateľa bude prevádzka MŠ prerušená v termíne od 23.12 2022 do 05.01.2023 vrátane.

            Prevádzka MŠ bude obnovená 09.01.2023.

          • ŠARKANIÁDA

          • Dnes 3.11.2022 sa v našej škôlke opäť konala Šarkaniáda.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Šarkaniáda je obľúbená jesenná aktivita v našej materskej škole. Deti si pod vedením pani učiteliek zhotovili veselých  pestrofarebných šarkanov. Pre deti boli pripravené súťažné disciplíny.  Školský dvor bol plný šarkanov a usmiatych detí, ktoré veselo šantili a spoločne sa tešili z pekného jesenného dňa. Červené líčka, žiariace očká a spokojné úsmevy detí svedčili o tom, že sa Šarkaniáda aj tento rok vydarila. Na záver Šarkaniády si deti pochutili na upečených zemiakoch z pahreby.

          • Školné

          • Vážení rodičia,

            prosím Vás o včasné zaplatenie ,, školného" na mesiace november a december.

            Školné je potrebné uhradiť do 10 dňa v mesiaci november.

          • DEŇ JABLKA

          • ​​​​​​Dnes 21.10.2022 sa v našej MŠ konal DEŇ JABLKA. Jablká sú typickým slovenským jesenným ovocím. Od nepamäti sú dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Jabĺčkový deň je v našej škôlke už každoročnou tradíciou.​​​​​​

            Deti sa v jednotlivých triedach oboznamovali s prospešnosťou jablka pre ľudské zdravie. Dozvedeli sa o jeho spracovaní. Deti jedli jabĺčka v surovom stave. Naučili sa piec jablkovú štrúdlu. Pomáhali im pani učiteľky. Tety kuchárky štrúdľu upiekli.  Pre deti boli počas dňa pripravené  rôzne aktivity. Od rána tvorili, spievali, súťažili a čítali si rozprávku O jabĺčku. Na olovrant tety kuchárky uvarili jablkové pyré. 

          • Škôlka rodičom

          • Chorobnosť detí

            Milý rodičia,

            školský rok začal už v plnom prúde a s ním prichádza obdobie, keď sa začínajú v kolektívoch detí šíriť infekčné ochorenia, ktoré robia vrásky nejednému rodičovi. Strach o drobca a zároveň stres ako zvládnuť prácu popri neustálych OČR pozná asi každý. Navyše obdobie pandémie a väčšej izolácie detí spôsobilo, že imunitný systém detí si musí nanovo zvyknúť brániť sa proti nepriateľom. Čo môžeme urobiť my, aby táto situácia aspoň trochu zmenila kurz?

            Prevencia

            Asi každého na prvom mieste napadne prevencia.Prevencia je veľmi dôležitá, veď ľahšie ohňu predchádzať, ako ho hasiť. Pohyb na čerstvom vzduchu, zelenina, ovocie každý deň, časté a správne umývanie rúk, dobrá ústna hygiena, primerané oblečenie ( ani veľa ani málo), vyhýbať sa chorým kamarátom. V niektorých prípadoch pomôžu aj látky na prírodnej báze napr. imunoglukán, kolostrum, rakytník v rôznych formách. V prípade, že sa Vám nedarí zvládať časté infekcie, obráťte sa na svojho pediatra, ktorý Vám poradí. Vo väčšine prípadov potrebuje imunita detí len dlhší čas dozrievať, hlavne v prvom roku v kolektíve detí. Ak problémy pretrvávajú, môže byť prínosom vyšetrenie u špecialistu, napr, imunológa, či nejde o hlbší problém imunitného systému.

            Najčastejšie infekcie

            Medzi najčastejšie ochorenia v škôlkach patria jednoznačne ochorenia dýchacích ciest. Šíria sa drobnými kvapôčkami vo vzduchu. Asi všetci lekári sa zhodujú na tom, že ak na dieťati rodič spozoruje nejaké známky ochorenia, dieťa by malo zostať doma. Lenže často sa stáva, že rodičia najskôr akože skúšajú - či a ako sa rozvinie začínajúca choroba dieťaťa. Jedno dieťa v kolektíve dokáže za jedno doobedie nakaziť celý kolektív v závislosti intenzite kontaktu s chorým a sile imunity spolužiakov.

            Deti však soplia často, pri zmene teploty prostredia, pri podráždení, alergii. Ako teda rozpoznať, že ide o infekciu? Choroba sa väčšinou u dieťaťa začne prejavovať ešte skôr, ako vypukne v plnej sile. Môžete spozorovať celkové príznaky, ako sú zmeny v správaní, deti sú podráždenejšie, či viac unavené, môžu mať bolesť kĺbov,hlavy, bolesť v krku, horúčka, zimnica. Dieťa s horúčkou, ani so zvýšenou teplotou nepatrí v žiadnom prípade do kolektívu!!! Aj zvýšená teplota je prejavom infekcie, najmä ak ide aj ďalšími príznakmi ako je sopeľ, kašel a spôsobíte tým ďalšie rozšírenie medzi deťmi. Pri nádche si všímajte aj farbu sopľov, ich množstvo,...Ak si dieťa ľahne a nevie dýchať, má upchatý nos, dýcha ústami, chrápe alebo kašle, určite by malo ísť do postele. Aj priesvitný sopeľ je infekčný, zväčša ide o vírusovú infekciu, v prípade hustého sopľa sfarbeného do zeleno žlta môže ísť o bakteriálnu infekciu, ale nie vždy je to pravidlo.

            Vo všeobecnosti platí, že čím skôr zasiahneme a začneme liečiť dieťa, tým skôr sa z toho vylieči a budeme aj kratšie na OČR. Správanie štýlom “ešte jeden deň ho dám a uvidím” nič nerieši, lebo tak či tak sa bez liečby z choroby nedostane a my si len skomplikujeme priebeh choroby. Napríklad ak dieťa oslabené bežnou virózou dostane v kolektíve nejakú bakteriálnu infekciu, môže skončiť na antibiotickej liečbe, ktorej sme sa mohli vyhnúť. A opakovaná antibiotická liečba môže spôsobiť ďalšie problémy ako sú hnačky, odolnosť baktérii voči antibiotikám. A keď bude antibiotikum dieťa vo vážnej situácii potrebovať, nezaberie mu.

            Pri nedostatočne liečených infekciách dýchacích ciest sa môže u dieťaťa rozvinúť problém s nosnými alebo krčnými mandlami, u niektorých detí dokonca astma, ktorá ho poznačí na celý život.

            Na zamyslenie! Ak chcete poslať svoje choré dieťa do škôlky či školy, skúste si najskôr úprimne spomenúť, ako sa cítite vy sami, keď ste chorí, keď sa vám ani z postele nedá vstať a každý pohyb je pre vás utrpenie. A uvedomte si, že aj vaše dieťa bolí hlava, trápi ho upchatý nos a stekajúce hlieny, možno má aj zvýšenú teplotu a vy napriek tomu chcete, aby normálne fungovalo v procese škôlky alebo školy, kde sa musí hýbať a sústrediť?

            Asi druhé najčastejšie ochorenie bývajú črevné infekcie. Tu znova platí, že dieťa s hnačkou alebo vracaním potrebuje láskavú starostlivosť rodiča a nie namáhavý deň v škôlke.

            Na strane zdravých je aj zákon

            Podľa paragrafu 24 zákona č. 355 / 2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia môže byť dieťa umiestnené v predškolskom zariadení len v prípade, že je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve, neprejavuje príznaky prenosného ochorenia, nemá nariadené karanténne opatrenia. „Prevádzkovateľ zariadenia je povinný

            a) zabezpečiť, aby skutočnosť, či zdravotný stav dieťaťa umožňuje jeho prijatie do zariadenia, zisťovala každý deň zodpovedná osoba pred prijatím dieťaťa do zariadenia,

            b) zabezpečiť, aby osoba zodpovedná za každodenné prijímanie detí do zariadenia prijala dieťa podozrivé z ochorenia iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu ošetrujúcim lekárom,

            c) zabezpečiť izoláciu dieťaťa od ostatných detí, ak dieťa počas dňa prejavilo príznaky akútneho prenosného ochorenia, dočasný dohľad nad ním a informovanie zástupcu dieťaťa.“

            Preto sa nehnevajte na pani učiteľky, keď Vám zavolajú, aby ste si vzali dieťa zo škôlky, lebo kašle, soplí. Je to pre dobro všetkých, aj Vášho dieťaťa.

            Nikto nechce rodičom spôsobiť zbytočné problémy v práci a už vôbec nie vyradzovať deti z kolektívu. Avšak nesmieme dovoliť, aby práca bola dôležitejšia ako zdravie našich detí.

            A to prajem nám všetkým, aby sme mali odvahu postaviť sa za naše hodnoty, za naše deti.

            Dr. Mária Králiková

             


             

             

             

          • JESENNÁ BRIGÁDA

          •  

             

            Vážení rodičia,

            pozývane vás na jesennú brigádu, ktorá sa uskutoční v sobotu 22.10.2022 o 8:30 hod. v areáli školského dvora.

            Rozsah prác:

            • hrabanie opadaného lístia v celom areáli

            • upevnenie palachu na plot

            • čistenie rýn na budove MŠ

            • premiestňovanie a upevňovanie veľkoplošných tabúľ pre deti na školskom dvore pavilónu A

            • úprava podložia pod herný domček na školskom dvore pavilónu B

            • upevnenie trávnatého koberca pod slimáka na školskom dvore pavilónu B

            Potrebné náradie: gola sada a hrable.

            Tešíme sa na vzájomnú spoluprácu a budeme radi, ak si nájdete čas a svojou prácou prispejete k skrášleniu prostredia pre deti.

            Ďakujeme.

            Teší sa na vás kolektív MŠ.

          • TEKVIČKOVÝ DEŇ

          • V stredu 28. septembra sme na našej materskej škole zorganizovali „Tekvičkový deň“. Od rána prichádzali deti do škôlky oblečené v rôznych tričkách vo farbách tekvičiek alebo s ich motívmi, niektoré deti mali dokonca oblečené tematické kostýmy.

            V každej triede si pani učiteľky pripravili pre deti rôzne aktivity, v ktorých spoločne vyrábali farebné tekvičky z rozmanitého materiálu alebo riešili zaujímavé úlohy. Po desiate sa potom deti občerstvili kúskami sušených tekvíc a jabĺk. Následne sme si vonku na školskom dvore pavilónu A najskôr pozreli netradičné dyňové výtvory, ktoré rodičia už od pondelka prinášali do materskej školy. Po tejto naozaj kreatívnej výstave nasledovalo ešte zábavné súťaženie v slalome medzi tekvičkami, v triedení jesenných plodov a v prenášaní malých tekvičiek. Nakoľko nám prialo aj počasie, hľadanie pokladu bolo už len príjemným spestrením tohto dňa.